Risken för bortföranden i en hederskontext ökar under lov – vad kan vi göra?
I samband med skollov ökar risken för att barn och unga förs utomlands mot sin vilja för att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, som tvångsäktenskap eller könsstympning. De längre ledigheterna ger ofta möjlighet för familjer att resa utan att väcka misstankar, och för barnen som drabbas innebär det en allvarlig kränkning av deras rättigheter […]
Inventering av vård för flickor och kvinnor som varit utsatta för könsstympning: Slutrapport
Slutredovisning av Socialstyrelsens uppdrag (S2018/03516/JÄM) att inventera vården för flickor och kvinnor som varit utsatta för könsstympning. Myndigheten har inventerat och analyserat vilken vård som erbjuds, om vården är jämlik mellan regioner och förslag på hur vården kan förbättras och bli mer jämlik.
Yttrande avseende DS 2023:26 Elektronisk tillgång till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården och tandvården
Socialdepartementet föreslår bland annat att vårdnadshavare får medges elektronisk tillgång till sina barns hälso- och sjukvårdsuppgifter och att barn som har fyllt tretton år får medges elektronisk tillgång till sina hälso- och sjukvårdsuppgifter. Länsstyrelsen instämmer i promemorians förslag att den nuvarande ordningen kring förutsättningarna för den elektroniska tillgången till barns uppgifter behöver förtydligas. Dock ser Länsstyrelsen […]
Yttrande avseende Socialstyrelsens förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer
Denna författning riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt tandvården. Det har skett revideringar baserat på Socialstyrelsens uppföljningar av de tidigare föreskrifterna (SOSFS 2014:4). Dessutom har ny lagstiftning beaktats. Den nya författningen inkluderar även en sekretessbrytande bestämmelse som möjliggör att socialtjänsten och hälso- och sjukvården under vissa förutsättningar kan lämna uppgifter till Polismyndigheten för att […]
Könsstympning hos gravida. Nationellt kunskapsstöd för personal i mödrahälsovården och förlossningsvården
Stödet riktar sig till de som arbetar inom mödravården eller förlossningsvården och som möter, eller kan komma att möta, flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning eller riskerar att könsstympas.
Kvinnlig könsstympning – handbok för regional samverkan i Värmland
Länsstyrelsen i Värmland har tagit fram ett metodstöd om hur yrkesverksamma inom olika verksamheter kan upptäcka, förebygga och behandla kvinnlig könsstympning.
Inventering av vård för flickor och kvinnor som har varit utsatta för könsstympning – slutrapport november 2021
Slutrapport av Socialstyrelsens uppdrag att inventera den vård som erbjuds flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning samt att analysera och bedöma i vilken utsträckning vården är jämlik mellan regioner.
Behandlingsmetoder för personer som utövar våld i nära relationer
Rapporten redogör för kunskapsläget kring behandling av bland annat utövare av hedersrelaterat våld och förtryck, samt Socialstyrelsens bedömning.
Bedömning av hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i nära relationer
I denna rapport gör Socialstyrelsen en genomlysning av befintliga bedömningsstöd gällande hedersrelaterat våld och våld i nära relationer för socialtjänst och hälso- och sjukvård.
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Ett utbildningsmaterial för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården
Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial för verksamma inom hälso- och sjukvården och tandvården. Utbildningen ger kunskaper om hur våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan yttra sig och vilka konsekvenser det kan få för hälsan, samt på vilket sätt det kan uppmärksammas.