Handbok för dig inom socialtjänsten
Den här handboken riktar sig till yrkesverksamma inom socialtjänsten. Handboken är tänkt att fungera som en form av uppslagsbok med lättillgänglig information och vägledning som kan vara ett stöd i ditt arbete.
Metodstöd för kartläggning av tre våldstyper
Metodstödet från Brottsförebyggande rådet handlar om samordning och samverkan mellan det lokala brottsförebyggande och det våldsförebyggande arbete samt om att tillsammans arbeta kunskapsbaserat och strukturerat med komplexa frågor. Materialet omfattar våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål.
Gör det pratbart – inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet
Vägledningen från Jämställdhetsmyndigheten syftar till att visa hur man kan att inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet och varför det är viktigt att inkludera våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck i detta. Vägledningen är uppdelad i tre delar; introduktion, förankring, och en arbetsbok. Tillsammans ska det leda till en […]
Att tänka på – Vad du som yrkesverksam bör tänka på i mötet med barn och unga som riskerar att föras bort
Jämställdhetsmyndigheten har sammanställt en lista över vad du som yrkesverksam bör tänka på i mötet med barn och unga som riskerar att föras bort.
Arbetsplatsens betydelse vid förekomst av våld i nära relation
Foldern ger kunskap, vägledning, råd och inspiration om hur du kan arbeta systematiskt med frågor om våld på arbetsplatsen. Foldern är framtagen av Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Den lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor
Handboken riktar sig till barn- och ungdomsledare och syftar till att motverka den kunskapsbrist och tystnadskultur som omger könsstympning av flickor och kvinnor. Den ger grund i vad barn- och ungdomsledare behöver veta om könsstympning, hur man kan använda rollen som ledare och hur man kan prata om könsstympning.
Stödmaterial om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer
Stödmaterialet är framtaget av Jämställdhetsmyndigheten i samverkan med länsstyrelserna, polismyndigheten och unga relationer. Det har fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Materialet är till för vuxna som på något sätt möter unga, exempelvis i ditt yrke, som ungdomsledare inom idrottsrörelsen eller i andra delar av civilsamhället. Men också föräldrar, vårdnadshavare […]
Inget att vänta på – Handbok för våldsförebyggande arbete
Jämställdhetsmyndighetens handbok ger konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras i fem steg. Den är i första hand skriven för strateger inom länsstyrelse, kommun eller civilsamhället. Men också de som arbetar våldsförebyggande direkt med barn och unga kan ha nytta av handboken, i likhet med andra tjänstepersoner, chefer och förtroendevalda […]
Rutin för utreseförbud
Barnahus har tagit fram en rutin för utreseförbud i samverkan med länets kommuner och Länsstyrelsen Gävleborg.
Öppna fritidsverksamheten – om hbtq, normer och inkludering
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tagit fram ett stödmaterial som riktar sig till fritidsledare som arbetar i öppen fritidsverksamhet vad gäller unga hbtq-personer. I stödmaterialet finns information om normmedvetna arbetssätt och konkreta tips för ett inkluderande bemötande av unga.