Yttrande avseende SOU 2023:24 Etablering för fler – jämställda möjligheter till integration

Utredningen föreslår att etableringsprogrammets målgrupp utvidgas till att även omfatta nyanlända kvinnor och män i åldern 20– 66 år som är folkbokförda i en kommun och har beviljats uppehållstillstånd eller uppehållskort som familjemedlem eller anhörig med anknytning till en person som är bosatt i Sverige. Utredningen förslår också anpassningar för ett mer enhetligt regelverk, utökad information till nyanlända om förväntningar och möjligheter till självförsörjning och ett mer individualiserat och effektivt etableringsprogram.

NCH tillstyrker i stort utredningens förslag och ser positivt på att utvidga målgruppen för etableringsinsatser. NCH saknar dock ett resonemang i utredningen kring de kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Utredningen omnämner normer och värderingar som betonar traditionella familjeroller men beskriver inte vidare förekomsten av patriarkala normer i en hederskontext och hur dessa kan leda till att kvinnor begränsas när det gäller utbildning och arbete. De presenterade förslagen tycks grundade i förutsättningen att de berörda kvinnorna alltid har möjlighet att välja själva om de ska delta i utbildning eller arbete. NCH saknar vidare tydliga förslag i utredningen kring hur kvinnor som lever i en hederskontext ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Diarienummer: 801-12564-2023

Yttrande avseende SOU 2023:24 Etablering för fler – jämställda möjligheter till integration

Sök publikationer

Här hittar du enkelt information och material. Gå till publikationer.

Stödtelefonen

Behöver du vägledning i ett ärende som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Ring vår stödtelefon.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.