Könsstympningspasset är ett verktyg i det förebyggande arbetet att förhindra att flickor och kvinnor utsätts för könsstympning.
Det kan användas som ett informationsdokument och ges som ett stöd för föräldrar och anhöriga att ta med vid utlandsresa i syfte att stå emot eventuella påtryckningar från familj, släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan.
Passet innehåller information om svensk lagstiftning gällande brottet, typer av könsstympning samt konsekvenser av könsstympning.
Digital version på 9 språk
Passet finns i digital version för nedladdning och egen utskrift på följande språk:
Information om könsstympning – albanska
Information om könsstympning – arabiska
Information om könsstympning – engelska
Information om könsstympning – franska
Information om könsstympning – persiska
Information om könsstympning – somaliska
Information om könsstympning – spanska
Information om könsstympning – svenska
Information om könsstympning -tyska
Instruktion för utskrift och användning
Välj ”Färg” och ”Vänd längs kortsidan”. Klipp därefter bort överflödigt papper och vik passet till en folder.
FAKTA OM KÖNSSTYMPNING
Varje år beräknas 3,9 miljoner flickor och kvinnor utsättas för könsstympning. I Sverige uppskattas cirka 68 000 kvinnor och flickor ha blivit utsatta för könsstympning och cirka 13 000 – 23 000 flickor riskerar att utsättas för könsstympning varje år. Detta enligt en beräkning från Socialstyrelsen.
Den skadliga sedvänjan är ett grovt brott mot flickors rättigheter och många som drabbas traumatiseras svårt och får men för livet. Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Sverige enligt lag sedan 1982. Sedan 1999 råder en hårdare lagstiftning mot könsstympning i Sverige och övergreppet är brottsligt även om det sker utanför Sverige. Det finns ingen preskriptionstid vid könsstympning av barn. Det kan finnas ökad risk att flickor utsätts för könsstympning i samband med exempelvis en resa utomlands.
Ta del av mer information på könsstympning.se