Kommunikationsverktyget Våga förstå! gör det möjligt för barn och unga i olika åldrar och med olika typer av kommunikationssvårigheter att få stöd i att uttrycka sina känslor och berätta om sin utsatthet med hjälp av emojis och bilder. Kommunikationsverktyget är unikt på så sätt att den särskilt lyfter situationer som inkluderar hedersvåldsutsatta barn och ungas erfarenheter av exempelvis barn- och tvångsäktenskap och könsstympning.
Våga förstå! har tagits fram i ett samarbete med TRIS (Tjejers rätt i samhället) som i sin verksamhet möter hedersvåldsutsatta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning. TRIS erfarenheter visar att barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning har svårt för att uttrycka sina känslor, relatera till och redogöra för vad de utsatts för verbalt.
Våga förstå! är tänkt att användas i olika situationer och verksamheter tillsammans med en vuxen som i sitt yrke möter barn och unga som utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Kommunikationsverktyget ger barn och unga möjlighet att berätta om vad de varit med om och ökar deras möjligheter att kunna vara delaktiga och påverka sin situation.
Kommunikationsverktyget består av ”scenariobilder” som beskriver både personer, föremål och händelser samt emojis som illustrerar känslor. Dessa kan användas tillsammans för att beskriva ett skeende eller ett händelseförlopp och ger stöd åt att uttrycka känslor. De kan användas en och en eller sättas ihop flera stycken, allt efter behov och vad som passar för tidpunkten. Verktyget är ett stöd för yrkesverksamma så att de i sin tur kan hjälpa barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck att berätta sin egen historia sätta ord på sina tankar, känslor och erfarenheter. Verktyget kan även användas som stöd i samtal med nyanlända barn och unga som har svårt att uttrycka sig på svenska.
Klicka här eller på bilden nedan för att öppna kommunikationsverktyget Våga förstå!