Projektmedel för resurscentra

Sedan 2018 har Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) haft i uppdrag att stödja länsstyrelserna i utvecklingen av regionala, kommun- och myndighetsgemensamma resurscentra. För att starta upp en resurscentrasatsning kan projektmedel ansökas av NCH.

Allmänt om resurscentrasatsningen

Bakgrund

Uppdraget har sin grund i Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, även kallad för Istanbulkonventionen. I den framgår att personer som har utsatts för någon av de våldshandlingar som faller inom ramen för konventionen ska få tillgång till omedelbara, kort- och långsiktiga specialiserade stödtjänster och att dessa tjänster ska vara utspridda med lämplig geografisk spridning i landet.

I de årliga regleringsbreven framgår det att NCH ska stödja utvecklingen av regionala- kommunala och myndighetsövergripande resurscentraverksamheter runtom i landet.

Syfte och mål med projektet

Syftet med regionala resurscentra är att barn och vuxna som är eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck har jämlik tillgång till specialiserat och anpassat stöd oavsett vistelseort i landet. Med jämlik tillgång avses inte tillgången till regionala resurscentra utifrån geografisk placering, utan att personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för våldet erbjuds ett samordnat och specialiserat stöd.

Målet är att det finns regionala resurscentra runtom i landet med lämplig geografisk spridning som erbjuder stöd till utsatta, yrkesverksamma och arbetar för en bättre samverkan mellan relevanta aktörer.

Vilka kan ansöka om projektmedel från NCH?

Det är enbart Länsstyrelserna som kan ansöka om medel för att starta upp en resurscentrasatsning. Det går enbart att skicka in en ansökan om att starta upp regionalt resurscentra när NCH utlyser medel. Nästa ansökningsperiod är 2026.

När en länsstyrelse påbörjat resurscentrasatsningen görs en ansökan om förnyade medel en gång per år. Detta beror på att NCH får årliga regleringsbrev där budgeten för resurscentrauppdraget fördelas.

Tidsplan för projektet

Det går maximalt att ansöka om medel under fyra projektperioder, d.v.s. fyra år. Efter avslutad projekttid är målet att den regionala resurscentraverksamheten har en huvudman och hållbar finansiering.

Inför ansökan

Vad behöver vara klart inför en ansökan?

Inför ansökan finns det inte några krav på att arbetet för ett resurscentra ska ha påbörjats innan en ansökan skickas in, däremot kommer ansökningar som har påbörjat eller genomfört de delar som specificeras nedan att särskilt prioriteras i ansökningsprocessen.

Särskilt prioriterade är länsstyrelser som:

  • har gjort någon form av förarbete avseende behovsinventering i länet för att analysera behovet av ett regionalt resurscentra.
  • förankrat eller kan redogöra en plan för att förankra satsningen på lednings- och chefsnivå.
  • i ett tidigt skede kan enas med huvudorganisationerna om finansiering.
  • kan säkerställa att arbetet med resurscentrauppdraget genomförs med minst 100% tjänstgöringsgrad.
  • redan i ansökningsskedet kan säkerställa att projektledaren har praktisk erfarenhet av att möta målgruppen, erfarenhet av att ha arbetat i projekt och erfarenhet av samverkan med kommunala- och myndighetsaktörer.

Vilka handlingar behöver skickas in i samband med ansökan?

För att ansökan om medel ska vara komplett behöver en ansökan och projektplan inkomma. Det finns en framtagen ansökningsmall samt mall för projektplan som ska fyllas i.

För att få tillgång till ansökningshandlingarna kontakta NCH via resurscentra.nationellt.centrum.hrv.ostergotland@lansstyrelsen.se.

Efter ansökan

På vilka grunder fattas beslutet?

Beslut om medel fattas utifrån den information samt det underlag som har ingetts i samband med ansökan, med tillhörande budget och övriga handlingar av relevans för ansökan. Meddelande om beslut avseende ansökan skickas via e-post till ansvarig företrädare för länsstyrelsen.

Går beslutet att överklaga?

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtrycks beslut går inte att överklaga.

Innehåll

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.