Samverkan och vägledning
Hedersrelaterade ärenden är ofta komplexa och ställer särskilda krav på kunskap och kompetens hos yrkesverksamma. För att samhällets olika aktörer ska kunna agera i rätt tid och med rätt typ av insatser är det viktigt med en samverkan som utgår utifrån den utsattas behov.
Vi behöver förstå och bemöta behoven i stödet för den som utsätts med en helhetssyn och samsyn. Olika aktörer har olika uppgifter i arbetet med att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Varje aktör behöver veta vilket ansvar och vilka skyldigheter som åligger den egna yrkesrollen, men också ha en överblick över andras ansvar och skyldigheter. Samverkan behöver inte bara omfatta offentliga aktörer, utan det kan finnas goda skäl att även inkludera civilsamhällets organisationer. I vissa fall kan en fungerande samverkan vara helt avgörande.
Det är viktigt att hitta rutiner för hur olika aktörer ska arbeta med samverkan och för hur samarbetet ska ske i de enskilda fallen. Exempelvis är det av vikt att någon i varje organisation har ansvar för samverkansstrukturen och att det finns ett tydligt flödesschema som visar vilka kontakter som ska tas när vi ska samverka runt en individ. En förutsättning för samverkansarbete är också att det förankras hos beslutsfattare som politiker eller chefer, så att de som i praktiken ska arbeta med den lokala samverkan har det mandat och det stöd de behöver. Då kan arbetet få genomslag i hela organisationen och göra skillnad för människor som lever med hedersrelaterat våld och förtryck.
För att samverkan ska bli så konstruktiv som möjligt är det viktigt att alla aktörer som är involverade i arbetet har tagit fram egna rutiner för sin verksamhet. I mötet med andra organisationer krävs att man är trygg med vad man själv ska bidra med.
Samverkan i praktiken
Ett exempel på samverkan i praktiken är de regionala kommun- och myndighetsgemensamma resurscentra för barn, unga och vuxna som är eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck som Länsstyrelserna utvecklar med stöd av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Samverkan genom de regionala resurscentraverksamheterna kan vara uppbyggt på olika sätt utifrån att länen har olika förutsättningar, men utgår från att polis, hälso-sjukvård och socialtjänst samverkar tillsammans med de regionala resurscentraverksamheterna. Skolor och civilsamhället kan även ingå i samverkan.
Genom att de tidigare nämna aktörerna samverkar ska den som är utsatt eller riskerar att utsättas erbjudas ett specialiserat och anpassat stöd, även i de fall där det inte är aktuellt med insatser från andra myndigheter. Regionala resurscentra erbjuder också stöd och utbildning till yrkesverksamma i frågor om hedersrelaterat våld och förtryck.
Här kan du läsa mer om våra regionala resurscentra
Vill du fördjupa dig mer i samverkan?
Du kan lära dig mer om samverkan i vår grundkurs om hedersrelaterat våld och förtryck eller läsa mer om samverkan i vår myndighetsgemensamma vägledning eller i metodstöd för samverkan.
Myndighetsgemensam vägledning
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har samordnat framtagandet av en myndighetsgemensam vägledning som vänder sig till yrkesverksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsende och polis.
Vägledningen handlar om att agera och ge stöd och skydd när barn och vuxna riskerar att bli eller har blivit bortförda utomlands i syfte att utsättas för hedersrelaterad brottslighet.
Den omfattar dels arbetet med att förebygga och förhindra att någon förs ut ur landet i syfte att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, dels hur myndigheter kan samverka för att försöka hjälpa en bortförd person att återvända till Sverige samt för att ge långsiktigt stöd efter återvändandet.
Fokus ligger även på hur samverkan kan ske i dessa ärenden. Vägledningen belyser alla skeden av ett bortförande och kan därför användas som ett uppslagsverk beroende på var i kedjan ett ärende befinner sig.
Vägledningen uppdaterades i maj 2024 i enlighet med ny lagstiftning och har även kompletterats med en kunskapsöversikt om hedersrelaterat våld och förtryck.
Vägledningen utgör en del av regeringsuppdraget Myndighetsgemensamt uppdrag om information och vägledning i arbetet mot hedersrelaterad brottslighet och lanserades i juni 2022.
Till Myndighetsgemensam vägledning vid hedersrelaterad brottslighet