I samband med skollov ökar risken för att barn och unga förs utomlands mot sin vilja för att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, som tvångsäktenskap eller könsstympning. De längre ledigheterna ger ofta möjlighet för familjer att resa utan att väcka misstankar, och för barnen som drabbas innebär det en allvarlig kränkning av deras rättigheter och ofta ett långvarigt trauma.
För att förebygga bortföranden kopplat till hederskontext är det viktigt att skolpersonal, socialtjänst, polis och andra yrkesverksamma är uppmärksamma på varningstecken och agerar i tid. Sedan 2020 finns möjligheten att ansöka om utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands för att utsättas för hedersrelaterade övergrepp. Den 1 juni 2024 utvidgades lagen för att inkludera fler typer av riskfyllda utlandsvistelser.
Vägledning och stöd
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) har tillsammans med flera andra myndigheter tagit fram en uppdaterad vägledning för yrkesverksamma som möter barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Vägledningen innehåller konkreta råd och stöd för att identifiera risker och agera i tid. Läs den uppdaterade vägledningen.
Könsstympning.se
Webbplatsen könsstympning.se syftar till att förebygga brottet könsstympning och att fler utsatta söker det stöd de har rätt till. Där finns information om rättigheter, skyldigheter och vart det går att vända sig för stöd. Yrkesverksamma hittar specifik information utifrån sin yrkesroll inom förskolan, skolan, socialtjänsten eller hälso- och sjukvården. Till utsatta flickor och kvinnor och deras närstående finns även en broschyr som yrkesverksamma kan använda i mötet med utsatta. Broschyren har översatts till flera språk.
Kostnadsfri webbutbildning om hedersrelaterat våld och förtryck
För att öka medvetenheten och stärka yrkesverksammas kunskap har NCH tagit fram en webbkurs: webbkursheder.se.
Webbkursen ger en grundläggande förståelse för hedersrelaterat våld och förtryck och ett av avsnitten handlar specifikt om bortföranden kopplat till hederskontext. Kursen är kostnadsfri och öppen för alla, särskilt yrkesverksamma som möter barn och unga i sitt arbete.
Vad kan du göra?
● Öka din kunskap: Ta del av vägledningen, läs mer här på hedersförtryck.se, på könsstympning.se och gå webbkursen för att lära dig mer om hur du kan identifiera och förebygga hedersrelaterat våld och bortföranden i en hederskontext.
● Agera vid misstanke: Om du ser varningstecken, kontakta socialtjänsten. Vid akut behov ska du kontakta polisen.
● Sprid information: Prata med kollegor och andra i din omgivning om vikten av att vara vaksam, särskilt inför skollov.
Genom att samverka och dela kunskap kan vi tillsammans arbeta för att skydda utsatta barn och unga från hedersrelaterat våld och förtryck.