Miljoner flickor i världen utsätts varje år för könsstympning och i Sverige uppskattas uppåt 23 000 flickor vara i riskzonen. För att få en bättre bild av omfattningen av könsstympning i Sverige jobbar NCH med att sammanställa en rapport, baserad på tillgängliga registerdata.
Arbetet med registerdata görs utifrån ett av NCH:s uppdrag, att regelbundet undersöka omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.
Rapporten, som beräknas vara klar till sommaren, kommer att inkludera data från flera källor. Bland annat ska skattningar av förekomsten tas fram och socioekonomiska samband och den geografiska spridningen undersökas. Rapporten kommer även att innehålla analyser av registrerade diagnoser och brott.
– Genom att kombinera och analysera dessa datakällor kommer vi att få en bredare och djupare förståelse av problemets omfattning och karaktär. Vi kommer också att också synliggöra vilka utvecklingsmöjligheter som våra svenska register har, för att förbättra möjligheterna till analys och öka kunskapen om könsstympning i Sverige, säger Victoria Fomichov, utredare med ansvar för statistik på NCH.
Informationsmaterial och kunskap på könsstympning.se
Söker du samlad och tillgänglig kunskap om könsstympning kan du besöka vår webbplats könsstympning.se, med information om rättigheter, skyldigheter och vart det går att vända sig för stöd. Yrkesverksamma inom förskola, skola, socialtjänst eller hälso- och sjukvård hittar specifik information utifrån sin yrkesroll. Det finns en broschyr, översatt till flera språk, som yrkesverksamma kan använda i mötet med utsatta. Vi har också tagit fram olika typer av informationsmaterial för att öka kunskapen om könsstympning.
Ladda ner och använd informationsmaterial för att öka kunskapen om könsstympning