Idag publiceras NCH:s ”Omvärldsanalys – trender, analyser och bedömningar gällande utvecklingen på området hedersrelaterat våld och förtryck”. Rapporten är unik i sitt slag då den ger en samlad bild av utvecklingen gällande politik- verksamhets- och kunskapsområdet hedersrelaterat våld och förtryck det senaste året.
Rapporten bygger på den modell för systematisk omvärldsbevakning som Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, NCH, tagit fram. Rapporten redovisar analys av bevakningar som gjorts från november 2023 till och med december 2024 inom fyra områden; samhällsdebatt och politik, lagstiftning och rättspraxis, myndigheters uppdrag och arbete samt forskning och andra studier.
Frågan politiskt prioriterad och breddad
En slutsats är att hedersrelaterat våld och förtryck är ett prioriterat politikområde som under bevakningsperioden breddats till att inte bara omfatta jämställdhetspolitiken utan även migrations- och integrationspolitiken. Hedersrelaterat våld och förtryck beskrivs som en bredare samhällsfråga som har koppling till och får konsekvenser för andra samhällsproblem.
Det har framträtt ett tydligare fokus på att särskilja hedersrelaterat våld och förtryck från andra former av våld och att framhäva dess särart. Den oenighet som funnits gällande hedersbegreppet och relationen till andra våldsformer har också förstärkts under bevakningsperioden.
Stark tilltro till lagstiftning som verktyg
En utveckling som påbörjats under tidigare år och som varit stadigvarande under bevakningsperioden, är en stark tilltro till lagstiftning som verktyg för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och en ambition att göra lagstiftningen så heltäckande som möjligt i detta avseende. Samtidigt går själva tillämpningen av lagstiftningen relativt långsamt.
De rapporter som presenterats sätter fokus på att det snarare behövs krafttag för att sprida kunskap om existerande lagstiftning och bättre förutsättningar för yrkesverksamma att ge stöd till utsatta genom exempelvis förbättrad kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och stöd i hur kunskapen ska implementeras i respektive organisation.
Bristande förutsättningar för socialtjänstens stöd till utsatta
Vad gäller myndigheters uppdrag och arbete har flera rapporter det senaste året konstaterat brister i socialtjänstens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det handlar både om brister i hanteringen av ärenden samt bristande organisatoriska och rättsliga förutsättningar.
Det har också uppmärksammats att brist på förtroende för socialtjänsten mot bakgrund av bland annat desinformationskampanjen kan försvåra socialtjänstens arbete med att nå utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.
Vanligt med uppdrags- och utvärderingsforskning
Inom forskning och annan kunskapsproduktion konstateras att det varit relativt vanligt förekommande med uppdrags- och utvärderingsforskning på området. Myndigheter och andra organisationer beställer forskning utifrån vissa givna ramar. Det handlar ofta om kortare insatser och mer styrda uppdrag än mer traditionell forskning.
Det har också publicerats några vetenskapliga publikationer i form av artiklar och avhandlingar. En analys här är att det finns behov av att utveckla en bredare forskningsbas med olika disciplinära utgångspunkter.
För fler slutsatser och analyser inom de olika bevakningsområdena ta del av rapporten.