Vägledningen handlar om att agera och ge stöd och skydd när barn och vuxna riskerar att bli eller har blivit bortförda utomlands i syfte att utsättas för hedersrelaterad brottslighet. Den vänder sig till yrkesverksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skolväsende och polis.
Vägledningen omfattar dels arbetet med att förebygga och förhindra att någon förs ut ur landet i syfte att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, dels hur myndigheter kan samverka för att försöka hjälpa en bortförd person att återvända till Sverige samt för att ge långsiktigt stöd efter återvändandet.
Fokus ligger även på hur samverkan kan ske i dessa ärenden. Vägledningen belyser alla skeden av ett bortförande och kan därför användas som ett uppslagsverk beroende på var i kedjan ett ärende befinner sig.
Vägledningen kommer att revideras regelbundet för att även fortsättningsvis kunna utgöra ett aktuellt stöd i arbetet för yrkesverksamma.
Vägledningen finns endast i digitalt format.
Revideringar
Vägledningen publicerades 2022 och reviderades 2024 utifrån ny lagstiftning som tillkommit. Samtidigt kompletterades vägledningen med en kunskapsöversikt om hedersrelaterat våld och förtryck.