Nya uppdaterade könsstympningspass på nio språk

Nu finns nya uppdaterade könsstympningspass, efter ett samarbete mellan Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck och Polisen.

Passet kan användas som ett informationsdokument och som ett stöd för föräldrar och anhöriga att ta med vid utlandsresa i syfte att stå emot eventuella påtryckningar från familj, släkt och övrigt nätverk som förespråkar sedvänjan.

Könsstympningspasset innehåller information om svensk lagstiftning gällande brottet, typer av könsstympning samt konsekvenser av könsstympning.

Passen finns på nio språk: albanska, arabiska, engelska, franska, persiska, somaliska, spanska, svenska och tyska.

De är tillgängliga för digital nedladdning och egen utskrift. Du hittar dom under kunskapsbanken här på hedersförtryck.se.

Könsstympningspassen nås även från vår webbplats könsstympning.se.

FAKTA OM KÖNSSTYMPNING

Varje år beräknas 3,9 miljoner flickor och kvinnor utsättas för könsstympning. I Sverige uppskattas cirka 68 000 kvinnor och flickor ha blivit utsatta för könsstympning och cirka 13 000 – 23 000 flickor riskerar att utsättas för könsstympning varje år. Detta enligt en beräkning från Socialstyrelsen.

Den skadliga sedvänjan är ett grovt brott mot flickors rättigheter och många som drabbas traumatiseras svårt och får men för livet. Kvinnlig könsstympning är förbjudet i Sverige enligt lag sedan 1982. Sedan 1999 råder en hårdare lagstiftning mot könsstympning i Sverige och övergreppet är brottsligt även om det sker utanför Sverige. Det finns ingen preskriptionstid vid könsstympning av barn. Det kan finnas ökad risk att flickor utsätts för könsstympning i samband med exempelvis en resa utomlands.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.