Forskningskonferens om att förebygga HRV i skolan

Jobbar du inom förskola eller skola och vill ta del av aktuell forskning om att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck? Välkommen att delta på NCH:s forskningskonferens i Linköping den 19 november.

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) arrangerar konferensen för att sprida aktuell forskning liksom god praxis om hur skolan kan arbeta mer förebyggande och motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma som arbetar i eller samverkar med förskola och skola. Viktiga ämnen som kommer att lyftas är att undervisa och samtala om hedersnormer, att hantera dilemman som kan uppstå i möte med elever, vårdnadshavare och socialtjänst samt vad som händer när sociala medier används i en hederskontext.

Fem forskare deltar

Siv-Britt Björktomta, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet, lyfter hur det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck kan utvecklas med fokus på skolans roll.

Hanna Cinthio, även hon forskare i socialt arbete, tar upp normkonflikter och bemötande gentemot vårdnadshavare i förskolan. Hon håller även att ett pass om effekter av den digitala verkligheten hos barn och unga, hur appar och sociala medier kan erbjuda både stöd och innebära negativ kontroll.

Sara Högdin, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Halmstad, belyser elevhälsans hantering av hedersrelaterat våld och förtryck och utmaningar i samverkan med socialtjänsten.

Även två språkforskare, Anna Vogel och Pia Raattamaa Visén vid Stockholms universitet, deltar för att tala om hedersnormer som ett laddat ämne i klassrummet och på skolgården. De bidrar även med didaktiska verktyg och resurser för undervisning om hedersrelaterat våld och förtryck.

Konferensen är kostnadsfri och äger rum på Konsert och Kongress i Linköping. Anmälan öppnar i september. Mer information kommer här på hedersförtryck.se.

För mer information, kontakta
Magdalena Lund, utredare
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland
magdalena.lund@lansstyrelsen.se

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.